μετάδοση MonkeyPox από ανθρώπους σε κατοικίδια ζώα: Τι να γνωρίζετε για τον κίνδυνο, την πρόληψη

μετάδοση MonkeyPox από ανθρώπους σε κατοικίδια ζώα: Τι να γνωρίζετε για τον κίνδυνο, την πρόληψη

  • Υπήρξαν περισσότερες από 40.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις MonkeyPox παγκοσμίως, με 12 θανάτους που αναφέρθηκαν.
  • Μέχρι πρόσφατα, η ιατρική κοινότητα πίστευε ότι ο Monkeypox εξαπλώθηκε μόνο από ζώα σε ανθρώπινο και άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • Οι γιατροί από το νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι ανέφεραν πρόσφατα την πρώτη ύποπτη περίπτωση μιας μετάδοσης ανθρώπινου-ζώου του ιού.
  • Ο πιθήκος του ζωούκο ιού εξαπλώνεται από ορισμένους τύπους ζώων που είναι γνωστό ότι μεταφέρουν τον ιό στον άνθρωπο. Από εκεί, ο ιός μεταδίδεται από έναν μολυσμένο άνθρωπο σε άλλους ανθρώπους.

    Τώρα μια νέα αναφορά στο Lancet παρέχει αποδεικτικά στοιχεία για την πρώτη ύποπτη περίπτωση ενός ανθρώπου που μεταδίδει τον ιό MonkeyPox σε ένα ζώο. Οι γιατροί από το νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière στο Παρίσι ανέφεραν πρόσφατα την πρώτη περίπτωση ενός ανθρώπου που μεταφέρει τον ιό σε σκύλο κατοικίδιων ζώων.

    Συμπτώματα και ξέσπασμα MonkeyPox

    Στις 23 Ιουλίου 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την πρόσφατη επιδημία του MonkeyPox ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας της διεθνούς ανησυχίας (PHEIC)».

    Από τον Αύγουστο, υπήρξαν περισσότερες από 40.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις MonkeyPox παγκοσμίως, με 12 θανάτους που αναφέρθηκαν.

    Το MonkeyPox είναι μια ιογενή λοίμωξη στην ίδια οικογένεια ιών με την ευλογιά. Τα συμπτώματα του monkeypox μπορεί να είναι παρόμοια με την ευλογιά αλλά όχι τόσο σοβαρά, συμπεριλαμβανομένων: > Οι διογκωμένοι λεμφαδένες

    λίγες μέρες μετά την ύπαρξη πυρετού, ένα εξάνθημα θα αναπτυχθεί σε ένα άτομο που συνάθεσε τον ιό MonkeyPox. Το εξάνθημα συνήθως μοιάζει με φουσκάλες ή σπυράκια και μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορετικές περιοχές του σώματος.

    Ορισμένα ζώα, συμπεριλαμβανομένων ειδών πιθήκων και σκίουρων, φέρουν τον ιό. Ένα ανθρώπινο δαγκωμένο ή γδαρμένο από ένα μολυσμένο ζώο μπορεί να συστέλλεται MonkeyPox. Επιπλέον, ένας άνθρωπος που τρώει υποτιμημένο κρέας ή υποπροϊόν ενός μολυσμένου ζώου μπορεί επίσης να συστέλλει τον ιό.

    Μια μολυσμένη ανθρώπινη μεταφορά του ιού σε άλλους ανθρώπους μέσω στενής προσωπικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του φιλιού, της παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο και της σεξουαλικής επαφής. Επιπλέον, τα άγγιγματα μαλακά υφάσματα κοιμήθηκαν ή φορούσαν ένα άτομο με πιθήκους μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια σε άλλο άτομο.

    μετάδοση από ανθρώπους σε κατοικίδια ζώα

    Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γιατροί από το νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière ανέφεραν δύο συνειδητοποιητικούς αρσενικούς ασθενείς που έδειξαν συμπτώματα monkeypox, συμπεριλαμβανομένων πυρετών, πονοκεφάλων και εξάνθημα.

    Δώδεκα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, το αρσενικό ιταλικό λαγωνικό του ασθενούς δοκιμάστηκε θετικά για τον ιό Monkeypox. Ο σκύλος είχε επίσης βλάβες που σχετίζονται με την ασθένεια. Οι ιδιοκτήτες σκύλων είπαν στους γιατρούς ότι κοιμήθηκαν με το σκυλί τους στο ίδιο κρεβάτι. Οι γιατροί σύμφωνα με πληροφορίες συνέκριναν δείγματα αλλοίωσης του δέρματος τόσο από το σκυλί όσο και από τους ιδιοκτήτες του και διαπίστωσαν ότι ήταν το ίδιο στέλεχος ιού.

    Σύμφωνα με τον Δρ. Richard Silvera, Διευθυντή Συνεργαζόμενου Προγράμματος της υποτροφίας των Λοιμωδών Νόσων και Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής (μολυσματικές ασθένειες) στη Σχολή Ιατρικής του Icahn στο Όρος Σινά σε ένα σκυλί. Υπολόγισε τους ίδιους τύπους μεθόδων μετάδοσης ιογενούς ανθρώπινου σε άνθρωπο-όπως επαφή με το δέρμα-από το δέρμα ή τα συγκινητικά υφάσματα που φοριούνται ή κοιμούνται από κάποιον με την ασθένεια-θα συνεργάζονταν επίσης με μια μετάβαση από τον άνθρωπο σε ζώα.

    „Γι ‚αυτό φαντάζομαι αν είχατε μια βλάβη στο χέρι σας και θα πετάξετε το σκυλί σας, θα μπορούσατε θεωρητικά να μολύνετε το σκυλί με αυτόν τον τρόπο“, εξήγησε ο Δρ Silvera. „Ή αν έχετε βλάβες στο σώμα σας, κοιμήσατε σε ένα κρεβάτι και στη συνέχεια ο σκύλος κοιμήθηκε επίσης σε αυτό το κρεβάτι, αυτός θα ήταν ένας τρόπος μετάδοσης. Και η έκθεση σημείωσε ότι ο σκύλος κοιμήθηκε στο κρεβάτι με τους μολυσμένους ασθενείς, οπότε ίσως ήταν ο τρόπος με τον οποίο το σκυλί το συνέβαλε. “

    Και ο Δρ Lori Teller, πρόεδρος της Αμερικανικής Κτηνιατρικής Ιατρικής Ένωσης, δήλωσε ότι τα κατοικίδια ζώα εκτός από τα σκυλιά μπορεί επίσης να είναι ευαίσθητα στη σύλληψη του Monkeypox από έναν ιδιοκτήτη του ανθρώπου.

    „Κάτω από πειραματικές συνθήκες, κουνέλια και ποντίκια – αλλά όχι ινδικά χοιρίδια και χάμστερ – έχουν βρεθεί ότι αναπτύσσουν σημάδια του MonkeyPox μετά από από του στόματος και ενδορινική έκθεση στον ιό“, δήλωσε στο MNT. „Τα νεαρά κουνέλια (ηλικίας 10 ημερών) εμφανίζονται επίσης σε θέση να μεταδίδουν τον ιό σε άλλα κουνέλια. Το αν οι γάτες είναι ευαίσθητες είναι ασαφείς. Ωστόσο, δεδομένης της διαθέσιμης απόδειξης σχετικά με άλλους ορθοποξτιώδειςους, θα ήταν συνετό να υποθέσουμε ότι οι γάτες θα μπορούσαν να πιάσουν το MonkeyPox και, κατά συνέπεια, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης ή της ασθένειας „.

    „Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες μη ενδημικές περιοχές, μια σημαντική ανησυχία είναι η δυνατότητα για τη διαρροή του Monkeypox στην άγρια φύση από μολυσμένα άτομα ή εγχώρια θηλαστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μέτρων ελέγχου των λοιμώξεων για τη συγκράτηση της νόσου, „Ο Δρ Teller πρόσθεσε.

    Προστασία ανθρώπων και κατοικίδιων ζώων από το MonkeyPox

    Ενώ η μετάδοση του MonkeyPox είναι ένα πράγμα που πρέπει να ανησυχείτε, τώρα οι άνθρωποι ανησυχούν για να το δώσουν στα ζώα τους. Τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να προστατεύσουν όλους στο νοικοκυριό τους – συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων τους – εάν έχουν μαϊνυπόξ;

    „Θα εφαρμόσω το ίδιο είδος σκέψης που χρησιμοποιούμε για μετάδοση ανθρώπινου σε ανθρώπινα για τη μετάδοση των ζώων“, λεπτομερώς ο Dr. Silvera. „Εάν έχετε MonkeyPox και ζείτε με άλλους ανθρώπους ή με άλλα πλάσματα όπως τα ζώα, προσπαθήστε και απομονώστε σε ένα σύνολο μακριά από τους άλλους, οπότε δεν μοιράζεστε κλινοσκεπάσματα, να μην μοιραστείτε ένα κρεβάτι, ακόμη και με ένα σκυλί ή μια γάτα. Δεν θα τους αφήσω να κοιμηθούν στο κρεβάτι σας αν έχετε μια ενεργή λοίμωξη από μαϊνίνεξ. “

    „Το πλύσιμο των χεριών θα είναι πραγματικά σημαντικό“, συνέχισε. „Πλύσιμο σεντόνια ξεχωριστά από αυτά που χρησιμοποιούνται από το νοικοκυριό. Και αν πρόκειται να βρεθούν σε στενή επαφή με μια μάσκα θα είναι ο τρόπος για να προστατεύσετε τόσο τα κατοικίδια ζώα σας όσο και το νοικοκυριό σας. “

    Ο Δρ. Teller είπε ότι τα αρχικά σημάδια του MonkeyPox στα ζώα είναι παρόμοια με σημάδια άλλων, πολύ πιο συνηθισμένων, μολυσματικών ασθενειών. „Αυτές περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, κόκκινα μάτια, ρινική μύτη, λήθαργο και χαμηλή όρεξη“, εξήγησε. „Εάν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια στο κατοικίδιο ζώο σας και το κατοικίδιο ζώο δεν είχε γνωστή έκθεση σε κάποιον με πιθήκους, η αιτία είναι πιθανό να είναι κάτι άλλο. Παρόλα αυτά, αυτά τα σημάδια σηματοδοτούν ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι άρρωστο και πρέπει να δει κανείς από έναν κτηνίατρο. “

    „Εάν το κατοικίδιο ζώο σας αναπτύξει τουλάχιστον δύο από αυτά τα σημάδια ή ένα εξάνθημα που μοιάζει με σπυράκι ή κυψέλες εντός 21 ημερών μετά από πιθανή επαφή με κάποιον με MonkeyPox, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας“, συνέχισε ο Dr. Teller. „Μπορούν να σας συμβουλεύουν στα επόμενα βήματα, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών για επιβεβαίωση της μόλυνσης. Μην παραδίδετε, υποβάλλετε ευθανασία ή εγκαταλείψτε το κατοικίδιο ζώο σας λόγω πιθανής έκθεσης σε ένα μολυσμένο άτομο. “

    • μολυσματικές ασθένειες/βακτήρια/ιοί