Класификационната система NOVA използва обработката на храната като критерий

Класификационната система NOVA използва обработката на храната като критерий

Домашните грижи са опция за някои, но често не са достатъчни. За мнозина центърът за грижа за паметта е от съществено значение за тяхното благополучие и безопасност.

Нюанси на съоръжението за грижа за паметта

За да можете да осигурите грижа за паметта, е необходим уникален персонал и търпелива душа. Центровете за грижа за паметта се стремят да осигурят на пациентите сигурна и строго контролирана среда. Установяването на рутина с редовност, на която жителите могат да разчитат, им помага да бъдат спокойни и спокойни. Специфичното обучение за справяне с промените в настроението, нетърпението, объркването, забравянето и други предизвикателства при пациенти с деменция е от съществено значение.

Алармирани изходни врати, напълно затворени външни зони, асансьори или други места, изискващи карта с ключ или код, са характеристики, уникални за институциите за грижа за паметта. Тези функции може да звучат грубо, но те са направени, за да предпазят жителите от скитане, несъзнателно, в опасна среда. Хората със заболявания, свързани с паметта, често се скитат без да знаят и защитата им от самите тях е оправдана.

Време ли е за съоръжение за грижа за паметта?

Необходима е грижа за паметта, когато любим човек не може да се справи с ежедневните си нужди без помощ. Може да започне с домашна помощ или медицинска сестра, но в крайна сметка ще прогресира до нужда от грижи на пълен работен ден. Да предположим, че се грижите за любим човек с нарушена памет. Кога разбирате, че домашните грижи вече не са достатъчни?

 • Домашните грижи стават твърде скъпи. Когато дългосрочните ежедневни грижи се превърнат в невъзможна финансова тежест, ще дойде време, когато са необходими 24-часови грижи, докато болестта прогресира.
 • Имате нужда от помощ в грижата за любим човек. Когато вече не можете да поемате физическите и психическите отговорности за посрещане на нуждите на любим човек, може да е време да потърсите професионална помощ.
 • Безопасността е нарастващо безпокойство. Когато на любим човек вече не може да се вярва, че ще използва печката, фурната или други уреди или защото се страхувате, че той се превръща в опасност за себе си или за другите.
 • Развиват се рискове за здравето. Вашият любим има медицински проблеми, които надрастват способността ви да се грижите правилно за него.
 • Липса на социални взаимодействия и структура на ежедневието. Социалната изолация се отразява на физическото здраве. Недостатъчната физическа активност отслабва тялото и ускорява влошаването на проблемите, свързани с паметта.

Дори ако смятате, че вашият любим човек е в безопасност и не се нуждае от денонощна грижа, общностите за грижа за паметта осигуряват социална ангажираност, повишават вниманието и осигуряват стимулация. По този начин съоръжението за грижа за паметта може да им бъде от полза, преди да се разболеят твърде много, осигурявайки обогатяване, връзки и дейности, които не могат да получат, докато живеят у дома. Освен това, този ангажимент може да забави началото на късните стадии на болестта, запазвайки самоличността на човека и взаимодействията с приятели и семейство по-дълго.

Какво предоставят съоръженията за грижа за паметта

Заведенията за грижа за паметта обикновено осигуряват:

 • Помощ с ADL
 • Вътрешни медицински системи за предупреждение
 • Ежедневни дейности (социални и развлекателни)
 • Домакинство
 • Услуги за пране/бельо
 • Хранителни ястия 3 пъти дневно със закуски и напитки през целия ден

Тези съоръжения често имат апартаментен тип жилище с индивидуални бани, въпреки че стаите могат да бъдат споделени. Персоналът може да осигури мозъчни игри и други дейности за намаляване на загубата на памет. Най-общо казано, тези съоръжения ще осигурят и 24-часова охрана, групи за подкрепа на семейството и мерки против скитане, като заключени врати и устройства за проследяване.

Обикновено пациентите в заведение за грижа за паметта са физически здрави, с изключение на свързания с паметта спад и произтичащите от това изпитания и премеждия. Ако вашият любим човек има основни здравословни проблеми, които изискват квалифицирани сестрински грижи, съоръжението за грижа за паметта вероятно няма да е достатъчно. Старчески дом или друго сродно съоръжение може да бъде оправдано за тези с медицински нужди извън подпомагане на паметта.

Разходи за грижа за паметта

Разходите за грижа за паметта попадат някъде между тези за асистиран живот и квалифицирани грижи в старчески дом. Ценообразуването ще варира в зависимост от местоположението, предлаганите услуги и удобства и стандарта на живот, който предоставя всяко съоръжение. Осигуряването на грижи обаче не е евтино. Следователно разходите, свързани с помощта на паметта, вероятно ще бъдат фактор при окончателното ви решение.

За съжаление, Medicare не осигурява покритие за стая или пансион, а само медицински разходи – с ограничения. Ако вие или съпруг имате обезщетения за ветерани, може да имате покритие или частично покритие. Често управляващите тези съоръжения могат да ви помогнат да се ориентирате в застраховката, обезщетенията за ветерани и други свързани средства за покриване на разходите, свързани с грижата за паметта. Надяваме се, че вашият любим човек е получил застраховка за дългосрочни грижи, когато е бил по-млад, което може да помогне финансово.

Отрицателните ефекти на деменцията върху близките – включително загуба на паметта, неспособност да се грижат за себе си, изолация и социален упадък – са тревожни, независимо от причината за заболяването. За съжаление техният упадък е неизбежен. Въпреки това, осигуряването на любимия човек с грижата за паметта, от която се нуждае, независимо дали е грижа у дома или в 24-часово заведение, може да донесе спокойствие. Знаете, че индивидът получава любов, доброта, помощ с ADLs и храненето, от което се нуждае, за да процъфтява. Макар и необходима във времето, грижата за паметта помага да се осигури сигурност, структура и уважение към тези, които обичате.

В нашия забързан живот консумацията на свръхпреработени храни като подсладени зърнени закуски, бисквитки и закуски като пържени картофи изглежда неизбежна. Но знаете ли, че учените са открили връзка между ултрапреработените храни и деменцията? Нека направим dietoll official top дълбоко гмуркане, за да разберем ефектите на ултрапреработените храни върху мозъка.

Ключови изводи:

 • Свръхпреработените храни като бонбони, чипс и сода често са достъпни и лесно достъпни.
 • Свръхпреработените храни могат да имат вредно въздействие върху цялостното здраве, водещо до метаболитни нарушения като диабет и сърдечни заболявания.
 • Хората, които ядат ултра-преработени храни, са по-склонни да изпитат деменция поради съдова деменция и болестта на Алцхаймер.
 • Вашият диетолог може да ви помогне да замените ултрапреработените храни с по-здравословни варианти.

Храните, които ядем, ни осигуряват макро и микроелементи, които са от съществено значение за поддържането на тялото ни. Но често ежедневието е твърде натоварено, за да планираме храната внимателно. Ултра преработените храни като бял хляб, пици, чипс и хот-дог са бързи и лесно достъпни опции. Ефектите от тези ултра-преработени храни обаче не са толкова широко обсъждани. Тук разглеждаме какво представляват ултрапреработените храни и тяхното въздействие върху човешкия мозък и тяло.

Какво представляват ултрапреработените храни?

Храните могат да бъдат класифицирани с помощта на различни критерии като хранителни ефекти (напр. висока/ниска калоричност, висок/нисък гликемичен индекс) или техния източник (напр. зърнени храни, млечни продукти и др.). Класификационната система NOVA използва обработката на храната като критерий. Той категоризира храните в четири типа:

 • Непреработени и минимално преработени храни (напр. зеленчуци, плодове, яйца, леща)
 • Обработени кулинарни съставки (напр. олио, осолено масло)
 • Преработени храни (напр. бекон, рибни консерви/бобови растения)
 • Ултра преработени храни (напр. сладолед, бисквити, подсладени зърнени храни)

Свръхпреработените храни обикновено получават лоша слава по различни причини. Свръхпреработените храни често се смятат за вкусни или хипер-вкусни, т.е. „вкусни“ или „вкусни“ продукти. Например соленият картофен чипс е вкусен. Препоръчителният размер на порция картофен чипс е една унция (приблизително 15–20 чипса). Но тъй като са вкусни, повечето хора в крайна сметка изяждат много повече от препоръчителния размер на порцията.

За да направят ултрапреработените храни изключително печеливши, производителите използват евтини съставки, добавят консерванти за дълъг срок на годност и прилагат агресивни маркетингови стратегии. Свръхпреработените храни обикновено се предлагат в готови за консумация опаковки, което ги прави удобни и следователно популярни.

Как да разпознаем ултрапреработените храни?

Понякога хората се затрудняват да определят дали даден хранителен продукт е здравословен, преработена храна или нездравословна, приготвена в търговската мрежа, ултра-преработена храна. Прочетете внимателно етикета на храната и това ще ви помогне да определите вида на храната. Ако има продукти, които рядко се използват в домашните кухни, тогава е по-вероятно да е свръхобработен хранителен продукт. Някои често използвани елементи в ултра-преработените храни са:

 • Захари (напр. фруктоза, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, концентрати от плодови сокове, инвертна захар, малтодекстрин, декстроза, лактоза)
 • Модифицирани масла (напр. хидрогенирани масла)
 • Протеини (напр. хидролизирани протеини, соев протеин изолат, глутен, казеин, суроватъчен протеин)

Друг често срещан начин за идентифициране на ултрапреработена храна е чрез козметични добавки. Свръхпреработените храни съдържат химически добавки за подобряване на техния вкус, цвят и текстура. Например подсладители, сгъстители, емулгатори и газиращи агенти. За щастие, регулаторните органи в повечето страни изискват от производителите на храни да изброяват тези добавки върху етикетите на храните.

Ефектите на ултрапреработените храни върху здравето

Свръхпреработените храни могат да имат значително отрицателно въздействие върху цялостното ни здраве. Тези храни могат да доведат до различни състояния като наддаване на тегло, затлъстяване, сърдечни заболявания и метаболитни нарушения. Подобни рискове са наблюдавани при деца, когато са консумирали ултра-преработени храни. Освен това тези храни повишават риска от различни видове рак, по-специално рак на гърдата. Тези храни могат да нарушат връзката между ума и тялото ни, което води до заболявания като синдром на раздразнените черва и депресия. Изследователите съобщават, че хората, които консумират ултра-преработени храни в големи количества, са имали повишен риск от смърт.

Освен върху телата ни, ултрапреработените храни могат да повлияят неблагоприятно на мозъчните ни функции, като когнитивните способности. Проучване, проведено в Бразилия, набира над 10 000 възрастни на средна възраст, за да оценят техните диетични модели и когнитивни способности за период от четири години. Проучването отбелязва, че когато приблизително 20% от общите дневни калории са от ултра-преработени храни, това е свързано с по-бърз спад в цялостното когнитивно представяне и изпълнителната функция, включително словесната плавност.

Ултрапреработените храни влошават ли деменцията?

Изследванията показват връзка между ултрапреработената храна и деменцията.

Contents