Si janë HPV dhe herpes të ndryshëm?

Si janë HPV dhe herpes të ndryshëm?

HPV dhe herpesi janë të dy infeksione të zakonshme seksualisht të transmetueshme që mund të ndikojnë në lëkurën e një personi. Sidoqoftë, çdo virus i përfshirë është i veçantë. Infeksionet kërkojnë trajtime të ndryshme, dhe ato mund të kenë efekte të ndryshme afatgjata në trup.

HPV është një shkurtim për papillomavirusin njerëzor. Virusi Herpes Simplex (HSV) shkakton herpes.

Ekzistojnë edhe lloje të ndryshme të secilës prej këtyre viruseve. Secili lloj shkakton simptoma të ndryshme, dhe ato mund të ndikojnë në pjesë të ndryshme të trupit. Nuk ka kurë as për HPV ose herpes.

Në këtë artikull, ne shikojmë dallimet midis HPV dhe herpesit, përfshirë simptomat dhe metodat e tyre të trajtimit dhe parandalimit.

Dallimet kryesore midis HPV dhe herpes

Ne përmbledhim ndryshimet më të rëndësishme midis këtyre dy infeksioneve virale në tabelën më poshtë:

Si përhapet? Kontakti i lëkurës në lëkurë me një person që ka infeksionin, duke përfshirë seksin vaginal, anal ose oral kontakt me lëkurën ose pështymën e një personi që ka infeksionin, përfshirë seksin vaginal, anal ose oral
simptomat kryesore lythat gjenitale Simptomat
Shqyrtimi i kancerit të qafës së mitrës Ekzaminimi i simptomave
ilaçe për lythat gjenitale, kontrollet shëndetësore për Ilaçet HPV me rrezik të lartë për të shkurtuar shpërthimet

Ekzistojnë dy shtame të ndryshme të virusit të herpesit:

  • HSV-1 zakonisht shkakton herpes me gojë, gjë që prek lëkurën rreth gojës. Herë pas here mund të ndikojë në lëkurën rreth organeve gjenitale.
  • HSV-2 zakonisht shkakton herpes gjenitale, gjë që prek lëkurën rreth organeve gjenitale dhe anusit. Herë pas here mund të ndikojë në lëkurën rreth gojës.

Një person mund të transmetojë një formë të herpesit gjatë seksit oral. Herpesi oral mund të përhapet përmes puthjeve, dhe shumë njerëz e marrin atë si fëmijë.

Të dy llojet e herpesit bëjnë që fshikëzat e kruara të formohen në lëkurë, dhe këto mund të prishen për të zhvilluar plagë. Kur fshikëzat shfaqen në ose rreth gojës, ato njihen si plagë të ftohta.

plagët e ftohta gjithashtu mund të shfaqen në buzë, dhe ato mund të shfaqen në grupe. Lëkura përreth mund të jetë e kuqe, e copëtuar ose e irrituar. Lëvorjet zakonisht nuk zgjasin më shumë se disa javë.

fshikëzat e herpesit mund të vijnë dhe të shkojnë. Kur ato shfaqen, kjo shpesh quhet një shpërthim. Herën e parë që një person ka një shpërthim, ata gjithashtu mund të kenë simptoma të gripit. Shpërthimet

zakonisht bëhen më pak të dhimbshme me kalimin e kohës. Ndërsa një person plaket, shpërthimet kanë tendencë të ndodhin më rrallë dhe të zgjasin për periudha më të shkurtra. Disa njerëz ndalojnë së bashku.

fshikëzat e herpesit zakonisht mbushen me lëng, dhe ato mund të jenë të dhimbshme. Ato shfaqen të grupuara së bashku në lëkurë, dhe ato mund të shfaqen rreth:

 • vulva
 • Vagina
 • Brenda kofshëve
 • anus
 • penisi
 • gjenitale
 • Një ndjenjë e djegur kur një person pees

herpes zakonisht nuk është një gjendje kërcënuese për jetën.

HPV

HPV është infeksioni më i zakonshëm seksualisht i transmetueshëm në Sh.B.A, ku 79 milion njerëz e kanë atë.

Ka shumë lloje, ose tendosje, të HPV, dhe ato mund të shkaktojnë simptoma të ndryshme. Shumica e shtameve nuk shkaktojnë çështje të rënda shëndetësore, por disa mund të shkaktojnë kancer.

Komuniteti mjekësor e konsideron HPV Llojet 6 dhe 11 të jenë tendosje me rrezik të ulët sepse nuk kanë gjasa të çojnë në probleme serioze mjekësore. Sidoqoftë, ata shkaktojnë 90 përqind të të gjitha lythave gjenitale.

Lythat gjenitale mund të zhvillohen në:

Këto lytha duken të buta, të zbehtë dhe me mish. Ata nuk shkaktojnë simptoma, dhe profesionistët e mjekësisë mund t’i heqin ato nëse është e nevojshme.

Sojet me rrezik të lartë të HPV mund të çojnë në kancer, dhe këto shtame janë përgjegjëse për shumicën e rasteve të kancerit të qafës së mitrës. Disa lloje të HPV dhe gjithashtu shkaktojnë kancer të organeve gjenitale, anusit, gojës ose fytit. > Ky ekzaminim mund të zbulojë çdo ndryshim që HPV i ka bërë qelizave.

kush është në rrezik?

Kushdo që është aktiv seksual është në rrezik të kontraktimit të HPV nëse nuk kanë marrë një vaksinë për virusin.

Njerëzit janë në rrezik të kontraktimit të herpesit nëse janë aktivë seksualë ose vijnë në kontakt me lëkurën ose pështymën e të tjerëve me virusin.

Individët me sisteme imune të dobësuar ose të shtypur mund të kenë një rrezik të shtuar të kontraktimit të herpesit dhe HPV.

Një person nuk ka gjasa të kontraktojë HPV nëse partneri i vetëm i tyre seksual nuk ka virusin.

isshtë e rëndësishme të harmoniqhealth.com mbani mend se herpesi dhe HPV jo gjithmonë shkaktojnë simptoma. Vetëm testimi mund të tregojë nëse një person ka një infeksion.

Diagnostifikimi

Testimi për herpes nuk është zakonisht pjesë e një skanimi rutinë të shëndetit seksual. Nëse një person ka simptoma, ata mund të kërkojnë një provë nga mjeku i tyre ose një klinikë e shëndetit seksual.

Nuk është e mundur të testohet për çdo lloj HPV. Gjithashtu, infeksioni është aq i zakonshëm sa një test HPV nuk është pjesë e një ekzaminimi rutinë të shëndetit seksual. Një ekzaminim i qafës së mitrës kontrollon forma me rrezik të lartë të HPV që mund të shkaktojnë kancer të qafës së mitrës.

Disa njerëz me herpes ose HPV nuk kanë simptoma ose simptoma aq të buta sa që një person mund të mos jetë i vetëdijshëm për ta.

Një profesionist mjekësor zakonisht do të jetë në gjendje të diagnostikojë vetëm HPV ose herpes nëse një person ka simptoma. Pas kontrollimit të simptomave, ata mund të ofrojnë testime nëse është në dispozicion.

Trajtimi

Nuk ka kurë për herpes ose HPV. Sidoqoftë, trajtimi mund të adresojë simptomat dhe komplikimet e viruseve.

Trajtimi HPV:

  • Nëse një profesionist i kujdesit shëndetësor zbulon ndryshime prekanceroze pas testimit, një person do t’i nënshtrohet testeve të monitorimit të mëtejshëm
  • Një profesionist mjekësor mund të heqë a Lythat e personit, megjithëse ato rrallë shkaktojnë simptoma dhe heqja nuk është gjithmonë e nevojshme

/li>

 • Veshja e veshjeve të lirshme mund të ndihmojë në uljen e acarimit nga fshikëzat
 • Mbajtja e lëkurës së pastër dhe e thatë Mbështet shërimin e plagëve
 • Mjekimi i lehtësimit të dhimbjes mund të ndihmojë me simptomat

Një person mund të mos kërkojë trajtim nëse nuk kanë simptoma ose simptomat e tyre janë të buta.

Komplikimet

llojet e caktuara të HPV mund të shkaktojnë kancer, i cili shpesh zhvillohet shumë kohë pas infeksionit fillestar. Disa njerëz me këto shtame të virusit nuk zhvillojnë kancer.

Shqyrtimi dhe ndërgjegjësimi i simptomave të hershme të kancerit mund të ndihmojnë në sigurimin e trajtimit në kohë.

Gjatë një shpërthimi të herpesit gjenital, një person do të ketë fshikëza në lëkurën e tyre, të cilat lehtë mund të prishen.

Një person me lëkurë të thyer në ose afër organeve gjenitale ka një rrezik më të lartë të kontraktimit të HIV nga një partner sepse lëkura e thyer e bën më të lehtë për virusin të hyjë në rrjedhën e gjakut.

Nëse një person me HIV po merr ilaçe antiretrovirale siç përshkruhet dhe ka një ngarkesë virale të shtypur vazhdimisht, ekspertët mjekësorë besojnë se në mënyrë efektive nuk ka rrezik për transmetimin seksualisht të virusit në një partner HIV-negativ. Hulumtimi për këtë po vazhdon.

Komplikimet gjatë shtatëzanisë

Një grua shtatzënë mund të marrë pjesë në mënyrë të sigurt në një ekzaminim të qafës së mitrës për HPV. Në disa raste, një infeksion HPV mund të çojë në humbje të shtatëzanisë ose lindje para mandatit të plotë.

Herpesi gjenital mund të shkaktojë komplikime të rënda për gratë shtatzëna. Herpesi mund t’i kalohet foshnjës gjatë lindjes. Kjo mund të shkaktojë një infeksion serioz të quajtur herpes neonatal.

Nëse një grua shtatzënë ka herpes gjenitale, një mjek mund të përshkruajë ilaçe anti-Herpes drejt fundit të afatit.

Nëse ka simptoma të herpesit gjenital afër kohës së dorëzimit, një mjek zakonisht do të rekomandojë një lindje cezariane.

Një person mund të zvogëlojë shumë rrezikun e transmetimit të HPV dhe herpesit duke përdorur një prezervativ ose digë dentare gjatë çdo takimi seksual, përfshirë seksin oral.

Sidoqoftë, këto viruse mund të jetojnë në lëkurë rreth organeve gjenitale, kështu që është e mundur të merrni HPV ose herpes edhe kur përdorni mbrojtje.

Situs Judi Slot Terbaik Dan Terpercaya No 1

Situs Judi Slot Terbaik Dan Terpercaya No 1

Slot Gacor

Link Slot Gacor

Situs Slot Gacor

Slot Tergacor

Slot Paling Gacor

Slot Tergacor

Slot Gacor

Situs Slot Gacor

Slot Gacor Hari Ini

Slot Gacor Gampang Menang

Slot Tergacor

Link Slot Gacor

RTP Live

Situs Slot Bet Kecil

Slot Online

Slot Bonus

Slot Bonus

slot bet kecil

Slot Bonus

Slot Bonus

Slot Bonus

slot pulsa

slot depo pulsa 10k

demo slot pragmatic

slot bet kecil

situs judi slot terbaik dan terpercaya no 1

situs judi slot terbaik dan terpercaya no 1

RTP Slot Gacor

Situs Slot Gacor

Slot Gacor

Slot88

Slot Bonus New Member

Slot Bonus New Member

Slot Bonus New Member

Slot Bonus New Member

slot gacor

https://ypacmalang.org/

slot gacor

slot gacor

slot bonus new member

https://www.desabulusari.com/

situs slot gacor

slot gacor

slot bonus new member

Herpes oral përhapet përmes kontaktit me pështymën ose një lëndim të ftohtë. Kjo mund të rezultojë nga kontakti me gojë në gojë, siç është gjatë puthjes. Virusi nuk mund të jetojë jashtë trupit, kështu që një person nuk mund ta kontraktojë atë nga objektet, të tilla si shtrati ose vendet e tualetit.

Një person me herpes gjenital mund të ndërmarrë hapa për të shmangur kalimin e tij te një partner. Këto mund të përfshijnë:

 • Marrja e ilaçeve anti-Herpes çdo ditë
 • Shmangia e kontaktit seksual gjatë shpërthimeve

Shmangni prekjen e plagëve, pasi kjo mund të përhapë virusin në pjesë të tjera të trupit.

Nuk ka vaksinim për herpesin, por ka një vaksinim HPV. CDC rekomandon që fëmijët e moshës 11 dhe 12 vjeç të vaksinohen për HPV. Vaksina është gjithashtu e disponueshme për të rriturit deri në moshën 27 vjeç, nëse nuk e morën vaksinën si fëmijë.

Takej

HPV dhe herpesit ndajnë cilësi të ngjashme, por është e rëndësishme të kuptojnë dallimet e tyre. Herpesi mund të shkaktojë më shumë acarim dhe siklet, por HPV shpesh ka një ndikim më serioz në shëndetin afatgjatë.

Nuk ka kurë për herpes ose HPV, por një person mund të ndërmarrë hapa për të parandaluar simptomat dhe transmetimin e të dyve. Vaksinimi HPV është metoda më efektive për të parandaluar këtë virus.

Përdorimi i prezervativëve dhe digave dentare mund të zvogëlojë rrezikun e kontraktimit të infeksioneve seksualisht të transmetueshme. Prindësia e planifikuar ka më shumë informacione se si të praktikoni seks më të sigurt.

 • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset
 • Shëndeti seksual/stds

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët , institucione kërkimore akademike, dhe revista mjekësore dhe shoqata. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.