Το να πίνετε αρκετό νερό σας βοηθά να παραμένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Το να πίνετε αρκετό νερό σας βοηθά να παραμένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Το VR είναι μια ποικιλία εργαλείων ή τεχνολογιών που επηρεάζουν πολλαπλά αισθητήρια κανάλια και μπορούν να προσφέρουν επαυξημένη ή άμεση ανατροφοδότηση για την απόδοση του κινητήρα.

Το VR έχει τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει την κινητική μάθηση με μια ποικιλία πρακτικών που εστιάζουν στην προσοχή, τη μάθηση με δράση, την παρατήρηση και την επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον, η εξέλιξη της δυσκολίας μπορεί να τροποποιηθεί σύμφωνα με την ανατροφοδότηση για την απόδοση και τα αποτελέσματα.

Μια συστηματική ανασκόπηση αποκάλυψε ότι η προπόνηση ισορροπίας με βάση την εικονική πραγματικότητα βελτίωσε την ισορροπία και την κινητικότητα σε σύγκριση με την παραδοσιακή προπόνηση ισορροπίας. Δεν υπήρξε σημαντική επίδραση στην ταχύτητα βάδισης για άτομα με PD.

Η προπόνηση ισορροπίας που βασίζεται σε VR μπορεί να βελτιώσει τις παραμέτρους χωρικής βάδισης επειδή διεγείρει την αλλαγή στην ισορροπία υποστήριξης και στις στρατηγικές έναρξης βάδισης.

Άσκηση για βελτίωση βάδισης

Οι διαταραχές βάδισης επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και οι ασθενείς αισθάνονται δυσφορία όταν περπατούν σε δημόσιο χώρο. Συχνά συμπτώματα σε ασθενείς με PD:

  • Ανώμαλος βηματισμός.
  • Πάγωμα βάδισης.
  • Συντομευμένος βηματισμός.
  • Μειωμένο μήκος βήματος.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, στους ασθενείς με PD δίνονται αερόβιες ασκήσεις σε διάδρομο για τη βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και των παραμέτρων βάδισης. Είναι σύνηθες για τα μέλη της οικογένειας και τους φυσιοθεραπευτές να ενθαρρύνουν ένα άτομο με PD να κάνει μεγαλύτερα βήματα.

Για την αξιολόγηση και τη συλλογή δεδομένων για την κινηματική βάδισης, την κινητική και τις χωροχρονικές παραμέτρους, χρησιμοποιούνται εξελιγμένα συστήματα ανάλυσης κίνησης σε εργαστήρια τρισδιάστατης κίνησης. Ωστόσο, αυτό το σύστημα είναι υψηλού κόστους και απαιτεί εξειδικευμένο άτομο για να το εκτελέσει.

Τεχνολογίες αξεσουάρ και συσκευών για «πάγωμα βάδισης»

Το πάγωμα του βαδίσματος είναι επίσης ένα σημαντικό κινητικό σύμπτωμα της νόσου του Πάρκινσον, που συχνά εμφανίζεται στα προχωρημένα στάδια της PD. Περιγράφεται ως «ένα σύντομο επεισόδιο ακούσιας απουσίας κίνησης».

Για τους ασθενείς, αυτό μοιάζει με την αίσθηση ότι είναι κολλημένοι σε ένα μέρος, ειδικά όταν προσπαθούν να ξεκινήσουν ένα βήμα ή όταν περιηγούνται ή περιστρέφονται γύρω από εμπόδια. Για το λόγο αυτό, πολλές συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν τους ασθενείς να χειρίζονται το παγωμένο βάδισμα.

Πολλές εταιρείες τεχνολογίας σχεδιάζουν φορητές τεχνολογία για ασθενείς με PD. Αυτά τα όργανα στοχεύουν να είναι φορητά και εύκολα προσβάσιμα μόλις βγουν στην αγορά.

Φορητές συσκευές

Μια πρόσφατη μελέτη ανατροφοδότησης της αγοράς έδειξε μια φορητή πρωτότυπη συσκευή Parkibit που θα μπορούσε να συνδεθεί με μια εφαρμογή για κινητά. Οι πληροφορίες ανατροφοδότησης κίνησης θα μεταδίδονταν από αισθητήρες που φοριούνται στον αστράγαλο. Στη συνέχεια, η συσκευή θα χρησιμοποιούσε δόνηση και προφορική ανάδραση για να μιμηθεί τη φωνητική υποστήριξη ενός φυσιοθεραπευτή. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι μόνο μια πρωτότυπη έκδοση και ενδέχεται να διατεθεί στο εμπόριο στο μέλλον.

Μια άλλη φορητή συσκευή είναι η Agilitas που κουμπώνει στη ζώνη του ασθενούς είναι ήδη στην αγορά. Δημιουργήθηκε από ειδικούς της νόσου του Πάρκινσον και νευροψυχιάτρους, και μπορεί να ανιχνεύσει αυτόματα το πάγωμα ενός ατόμου. Η συσκευή δίνει οδηγίες να πατήσετε, να πατήσετε πάνω ή να ακολουθήσετε μια κουκκίδα λέιζερ για να σπάσετε το πάγωμα. Επιπλέον, ανιχνεύει αυτόματα επεισόδια παγώματος.

Υπάρχουν διαθέσιμα wearables όπως το Walk With Path που μπορούν να δεθούν σε παπούτσια. Οι ιμάντες έχουν ενσωματωμένες ακτίνες λέιζερ που βοηθούν στη μείωση του παγώματος του βαδίσματος.

Συσκευές για μπαστούνια, περιπατητές ή μπαστούνια

Υπάρχει διαθέσιμη μια συσκευή NextStride που προσαρμόζει οπτικές και ακουστικές ενδείξεις για να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να ξεπεράσουν το πάγωμα του βαδίσματος. Η συσκευή λειτουργεί με ακουστική και οπτική διέγερση για να ενεργοποιήσει τον εγκεφαλικό κινητικό φλοιό, αποκαθιστώντας τη νευρολογική διαδρομή μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος και επιτρέποντας στον ασθενή να συνεχίσει να περπατά. Αυτό το απλό στη χρήση αξεσουάρ μπορεί να προσαρτηθεί σε μπαστούνι, περιπατητές ή κοντάρια για να μειώσει τη διάρκεια και τη συχνότητα των επεισοδίων κατάψυξης.

Rollz Motion Rhythm – ένας περιπατητής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για άτομα που ζουν με νευρολογικές παθήσεις είναι διαθέσιμος στην αγορά. Ο περιπατητής περιέχει ενσωματωμένα ερεθίσματα για να βοηθήσει τους χρήστες να κάνουν το πρώτο βήμα, να κάνουν τα επόμενα βήματα ή να διατηρήσουν έναν ρυθμό βαδίσματος. Η σταθερότητα του περιπατητή βοηθά στην αποφυγή πτώσεων που θα μπορούσαν να συμβούν λόγω προβλημάτων με την ισορροπία. Υπάρχει ένα ενσωματωμένο λέιζερ που μπορεί να βοηθήσει στο πάγωμα του βαδίσματος και ένας μετρονόμος ή επαναλαμβανόμενη δόνηση που μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό του ρυθμού βαδίσματος. Μπορείτε επίσης να διαχειριστείτε αυτήν τη συσκευή χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά.

Αν και η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει τις κινητικές λειτουργίες, υπάρχει μια ποικιλία βοηθητικών συσκευών και εξατομικευμένων ασκήσεων που βοηθούν τους ασθενείς να μειώσουν τα συμπτώματα. Η εμφάνιση καινοτόμων νέων τεχνολογιών έχει ως στόχο να δώσει τον έλεγχο πίσω στον χρήστη. Χρησιμοποιώντας αυτές τις ανακαλύψεις στην τεχνολογία, είναι δυνατό να μειωθούν οι πτώσεις, να βελτιωθεί το βάδισμα και να ενδυναμωθεί μια ανεξάρτητη κίνηση για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών ή πτήσεων μεγάλων αποστάσεων. Μια στατική καθιστή θέση μειώνει τη μυϊκή σας δραστηριότητα και περιορίζει τη ροή του αίματος. Ωστόσο, οι ασκήσεις και οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος στα πόδια και τους αστραγάλους. Τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς λόγους, ειδικά όταν υποφέρετε από ιατρικές παθήσεις, όπως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, λεμφοίδημα ή ακόμα πιο σοβαρές ασθένειες.

Βασικά φαγητά:

  • Το να κάθεστε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού απαιτεί μια στατική θέση του σώματος όπου η ροή των σωματικών υγρών επιβραδύνεται και η μυϊκή δραστηριότητα μειώνεται.
  • Για να αποφύγετε το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους σας, ασκείστε κάθε ώρα ενώ ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο.
  • Αν μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα, μην το χάσετε!
  • Το να πίνετε αρκετό νερό σας βοηθά να παραμένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια επιβάτες ταξιδεύουν με αεροπλάνο κάθε χρόνο. Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αυτοκίνητο είναι επίσης κοινά. Και οι δύο αυτοί τρόποι μεταφοράς αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και φλεβικής θρόμβωσης, ειδικά για εκείνους που ήδη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αυτές τις καταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια πτήσεων μεγάλων αποστάσεων ή ταξιδιών με αυτοκίνητο, πολλοί υγιείς ενήλικες υποφέρουν από πρησμένα πόδια λόγω παρατεταμένης καθιστικής θέσης. Το παρατεταμένο κάθισμα ενώ ταξιδεύετε με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο απαιτεί μια σχεδόν στατική σωματική κατάσταση, όπου η ροή του αίματος και άλλων σωματικών υγρών μειώνεται και αρχίζει το πρήξιμο.

Γιατί πρήζονται τα πόδια και οι αστραγάλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα κάτω πόδια σας πρήζονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μερικοί ενήλικες έχουν ιατρικά προβλήματα που προκαλούν οίδημα στα πόδια. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι.

Ένα από αυτά είναι η στατική καθιστή θέση. Ενώ καθόμαστε, η ροή του αίματος στις κύριες φλέβες και τις αρτηρίες μας είναι περιορισμένη. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μιας στατικής καθιστή θέση, οι μύες σας είναι λιγότερο ενεργοί. Δεν συστέλλονται όπως συνήθως και δεν προάγουν τη ροή του αίματος στις φλέβες.

Επίσης, το πρήξιμο εμφανίζεται επειδή ενώ κάθεστε, η υδροστατική πίεση αυξάνεται στις φλέβες και αυξάνει τη ροή μέσω της τριχοειδούς μεμβράνης στον διάμεσο χώρο.

Συμβουλές για να αποφύγετε πρησμένους αστραγάλους και πόδια

Αν και μπορεί να φαίνεται αδύνατο να αποφύγετε τα πρησμένα πόδια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, υπάρχουν επιλογές για τη μείωση του κινδύνου.

Ασκηση

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους μύες της γάμπας κάνοντας κύκλους στις αρθρώσεις του αστραγάλου, ασκήσεις για την ανύψωση της φτέρνας και την ανύψωση των δακτύλων και ασκήσεις ποδιών κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών. Κρατήστε τα κάτω πόδια σας ενεργά όσο μπορείτε.

Μια μελέτη έδειξε θετική επίδραση από ασκήσεις που εκτελούνται κατά της αντίστασης κατά τη διάρκεια μιας πτήσης μεγάλων αποστάσεων. Αυτές οι ασκήσεις αύξησαν τη ροή του όγκου του αίματος.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να μετακινείτε τις αρθρώσεις των γονάτων κάμπτοντας και επεκτείνοντάς τις για να αυξήσετε τη μυϊκή δραστηριότητα, την κυκλοφορία του αίματος και να ανακουφίσετε την ιγνυακή περιοχή (την κοιλότητα στο πίσω μέρος του γόνατος σας).

Οι ασκήσεις βοηθούν στην αποστράγγιση των υγρών μέσω της συστολής των μυών και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κινητικότητας των μυών της γάμπας. Η χρήση ρούχων συμπίεσης μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο το πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων.

Τέντωμα

Κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών με αυτοκίνητο και αεροπλάνο, οι μύες της γάμπας σας είναι ανενεργοί, επομένως είναι σημαντικό να τους τεντώσετε. Τεντώστε τους μύες της γάμπας στρέφοντας τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω. Εάν έχετε επιπλέον χώρο, τεντώστε το πόδι σας και σκύψτε λίγο προς τα εμπρός. Αυτό βοηθά επίσης στο τέντωμα της περιοχής των οπίσθιων μηριαίων.

Επιπλέον, εάν είναι δυνατόν να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα ενώ ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κάντε το. Θα είναι πιο εύκολο να τεντωθείτε όταν είστε έξω από το αυτοκίνητο. Μια καλή επιλογή είναι να τεντώσετε το μπροστινό μέρος των μηρών και τους καμπτήρες του ισχίου. Έτσι, σταθείτε στο ένα πόδι και πάρτε το πόδι σας στο χέρι σας στο πίσω μέρος, λυγίστε το γόνατο και τραβήξτε το πόδι σας στους γλουτούς σας. Ενώ κρατάτε τον μηρό σας παράλληλα με το όρθιο πόδι. Επαναλάβετε με ένα άλλο πόδι.

σταση του ΣΩΜΑΤΟΣ

Προσπαθήστε να μην σταυρώνετε τα πόδια σας γιατί περιορίζει ακόμη περισσότερο τη ροή του αίματος, επειδή πιέζονται οι μεγάλες αρτηρίες και οι φλέβες. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει την ενόχληση στην πλάτη σας.

Εάν είναι δυνατό να έχετε οσφυϊκή υποστήριξη, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη σωστή οσφυϊκή καμπυλότητα και να μειώσετε την ένταση στη σπονδυλική σας στήλη.

Θυμηθείτε να αλλάζετε τη θέση σας συχνά γιατί η στατική στάση του σώματος μειώνει τη μυϊκή δραστηριότητα και τη ροή του αίματος και αυξάνει την ένταση στο σώμα σας. Προσπαθήστε να γέρνετε μπροστά και πίσω, προσθέστε περιστροφή του κορμού σας προς τη μία πλευρά και ταυτόχρονα επιμηκύνετε τη σπονδυλική στήλη σας από την κορυφή του κεφαλιού. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο ή αεροπλάνο.

Εργονομία

Η ρύθμιση του ύψους του καθίσματος είναι πολύ σημαντική για τη ροή του όγκου του αίματος. Η περιορισμένη ιγνυακή περιοχή (πίσω μέρος του γονάτου σας) μειώνει τη ροή του αίματος. Εάν τα πόδια σας δεν μπορούν να αγγίξουν το πάτωμα – ειδικά για άτομα με κοντά πόδια ή παιδιά – αυτό αυξάνει τη συμπίεση στην ιγνυακή περιοχή. Αυτό είναι γενικά χειρότερο σε ένα αεροπλάνο όπου η δυνατότητα ρύθμισης των καθισμάτων είναι πολύ κακή από ότι σε ένα αυτοκίνητο.

Ωστόσο, εάν εσείς ή τα πόδια του παιδιού σας κρέμονται, τοποθετήστε κάποιο στήριγμα κάτω από τα πόδια. Θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τους περιορισμούς στην ιγνυακή περιοχή μετά από πολύωρα ταξίδια θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα.

Εάν το παιδί σας ή τον εαυτό σας αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, βεβαιωθείτε ότι η θέση του σώματος είναι άνετη και ότι το κεφάλι έχει στήριξη στο πίσω μέρος και στα πλάγια. Διαφορετικά, όταν ξυπνήσετε εσείς ή το παιδί σας, ο λαιμός θα είναι επώδυνος.

Δραστηριότητα

Όταν μπορείτε, σηκωθείτε και περπατήστε στο αεροπλάνο. Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, σταματήστε κάθε ώρα και περπατήστε λίγο. Με το περπάτημα, αυξάνετε τη δραστηριότητα πολλών μυών και με τη σειρά σας, αυξάνετε το μεταβολισμό και τη ροή του αίματος.

Μην ξεχάσετε να κάνετε τέντωμα ή απλά να αναπνεύσετε στην κοιλιακή σας περιοχή. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η αναπνοή περιορίζεται λόγω της στάσης του σώματος, της θέσης του στήθους ή ακόμα και των στενών ρούχων.

Contents