A legtöbb felnőtt testén 10-40 anyajegy (nevi) található

A legtöbb felnőtt testén 10-40 anyajegy (nevi) található

Az anyajegy eltávolítása a bőrgyógyászati ​​rendelőkben naponta elvégzett eljárás rutin bőrvizsgálatok részeként. Évente több százezer anyajegyet távolítanak el az Egyesült Államokban. Az anyajegyek orvosi és kozmetikai okokból eltávolíthatók. Ha egy anyajegyet szeretne eltávolítani, vagy orvosi okokból van rá szüksége, a jó hír az, hogy ez egy alacsony kockázatú eljárás, minimális kényelmetlenséggel.

A legfontosabb elvitelek:

  • A legtöbb anyajegy ártalmatlan a különböző formájú, méretű és színű bőrkinövésekre.
  • Az anyajegyeket a bőrgyógyász kozmetikai és orvosi okokból eltávolíthatja.
  • Ha az anyajegyek mérete, alakja vagy színe megváltozik, ez figyelmeztető jel lehet, hogy rákos lesz, és el kell távolítani.
  • Az anyajegy eltávolításának legjobb módja a borotválkozás és a szikével vagy lyukasztószerszámmal történő kimetszés.
  • Az anyajegy eltávolítása gyakori, alacsony kockázatú eljárás.

Mi az a vakond?

Az anyajegy (nevus) gyakori, ártalmatlan bőrelváltozás. A legtöbb felnőtt testén 10-40 anyajegy (nevi) található. Az anyajegyek születéskor, gyermekkorban és felnőttkorban megjelenhetnek. Egyes anyajegyek elhalványulhatnak vagy megváltozhatnak az évek során.

A vakondok különböző színűek, méretűek és alakúak lehetnek. Lehetnek laposak vagy magasak, kicsik vagy nagyok. A vakondok különböző színűek, például rózsaszín, barna, barna vagy fekete. A legtöbb kerek vagy ovális alakú, és kisebb, mint egy ceruza radír. Az anyajegyek bárhol megjelenhetnek a testen.

Miért távolítják el az anyajegyeket?

Az anyajegy eltávolításának számos oka lehet. Bőrvizsgálata során bőrgyógyásza gyanúsnak tűnő anyajegyet találhat. Vannak arra utaló jelek, hogy egy anyajegy rákos vagy rákmegelőző lehet. Ezeket a jeleket ABCDE-nek nevezik:

A – a vakond aszimmetriája.

B – szabálytalan, szaggatott vagy rosszul meghatározott határok.

C – a vakond megváltoztatta a színét, vagy több színe van.

D – átmérő növelése.

E – az anyajegy fejlődik – változik a mérete, alakja és színe, vagy tünetet okoz (fáj, viszket vagy vérzik).

Az anyajegyet akkor is el lehet távolítani, ha irritálja, például ruházattal vagy hajmosáskor. Lehet, hogy a páciens kozmetikai okokból szeretne egy anyajegyet eltávolítani.

Milyen módszerekkel távolítható el az anyajegy?

Az anyajegy eltávolításának két fő módja van: borotválkozás és kivágás. Mindkettő járóbeteg-eljárás, amely nem igényel általános érzéstelenítést, csak helyi.

Az anyajegy borotválkozása egy gyors eljárás. A területet sterilizálják, majd helyi érzéstelenítéssel injekciózzák. Miután a terület elzsibbadt, egy pengével borotválják le az anyajegyet. Öltések nem szükségesek, a sebet kötéssel fedik le.

Az anyajegyek kimetszése egy kör alakú lyukasztószerszámmal végezhető, amely úgy néz ki, mint egy sütivágó vagy egy szike penge. Ez az eljárás egy kicsit tovább tart. A borotválkozáshoz hasonlóan a területet sterilizálják és helyi érzéstelenítéssel fecskendezik be. Miután a terület elzsibbadt, az anyajegyet ki kell vágni a lyukasztóeszközzel vagy a szikével. Ezután a sebet összevarrják, és kötést helyeznek rá.

Az anyajegy eltávolítására más technikákat is alkalmaztak, például lézert, elektrokautert vagy krioterápiát, de ezek nem ajánlottak. Ezek nem preferált módszerek, mert nagyobb az anyajegy kiújulása, az anyajegyet nem lehet elküldeni a patológushoz kivizsgálásra, és nagyobb a hegesedés esélye.

Hogyan ápoljam a sebet anyajegy eltávolítása után?

Nagyon fontos, hogy a sebét az orvos utasítása szerint ápolja. A megfelelően gondozott sebek jobban és gyorsabban gyógyulnak. Napi sebápolás szükséges a seb teljes gyógyulásáig vagy a varratok eltávolításáig. A sebkezelés magában foglalja a seb megtisztítását, vazelin vagy antibiotikus kenőcs felkenését és kötéssel való lefedését. Varratok esetén be kell tartani a fizikai korlátozásokat; ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy eltörik a varratok és felnyílik a seb. Ez vérzéshez, fertőzéshez és rossz hegesedéshez vezethet.

A seb gyógyulása után létfontosságú, hogy ne érje napfény. A napfény tartósan elsötétítheti a heget. Napi fényvédővel vagy UPF védőruházattal kell védenie.

Milyen kockázatokkal jár az anyajegy eltávolítása?

Az anyajegy eltávolítása alacsony kockázatú eljárás. Ugyanakkor bizonyos kockázatok is társulnak hozzá. Ide tartoznak, de nem kizárólagosan:

  • Vérzés
  • Fertőzés
  • Hegesedés
  • Idegkárosodás
  • Ismétlődés
  • Allergiás reakció érzéstelenítésre vagy helyi szerekre
  • Helyi szerek vagy kötszerek okozta irritáció

Fájdalmas az anyajegy eltávolítás?

Az anyajegy eltávolítása során kisebb kellemetlenségek jelentkeznek, amelyek általában a helyi érzéstelenítő injekciója során jelentkeznek. A tű injekció becsípheti és enyhe fájdalmat okozhat, például hangyacsípés vagy méhcsípés esetén. A helyi érzéstelenítő átmenetileg éghet az injekció beadásakor. A kellemetlen érzés néhány másodperc alatt megszűnik, és a terület elzsibbad.

Az eljárás után fájdalom vagy érzékenység jelentkezhet, különösen az első néhány napban. Idővel gyorsan csökken. Ha a seb felütközik vagy irritálódik, az kellemetlen érzést okoz. Ezért nagyon fontos, hogy a gyógyulás során a területet védjük.

Lesz-e hegem anyajegy eltávolítás után?

Az anyajegy eltávolítása után hegesedés lép fel, de általában minimális. Minél jobban védi és gondozza a sebét, annál jobban fog gyógyulni. Ha hajlamos a hegesedésre vagy a keloidokra, értesítse bőrgyógyászát.

Elküldik az anyajegyemet vizsgálatra?

Az anyajegy eltávolítása után az anyajegyet általában vizsgálatra küldik, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincsenek atipikus vagy rosszindulatú sejtek. Az anyajegy eltávolításának egyik fő oka a rákvizsgálat, különösen, ha az anyajegy gyanúsnak tűnik. Több napba, akár 2 hétbe is telhet, mire visszakapja az anyajegyteszt eredményeit.

Az anyajegyet el lehet távolítani otthon?

Veszélyes az anyajegy eltávolítása otthon. Fennáll a fertőzés veszélye a rosszul sterilizált eszközök miatt. Lehetséges, hogy otthon nem tudja elállítani a vérzést. A bőrgyógyászati ​​rendelők professzionális, kórházi minőségű autokláv gépekkel rendelkeznek a műszerek sterilizálására és más eszközökkel a vérzés megállítására. Végül, ha saját maga eltávolítja az anyajegyet, nem küldik el patológiára rákvizsgálatra. Ez késlelteti a rák diagnózisát, ami súlyos következményekkel jár.

Az anyajegy eltávolítása gyakori eljárás, amelyet orvosi és kozmetikai okokból végeznek. Az anyajegy eltávolításának legjobb módja a borotválkozás és a kimetszés. Mindkét eljárás minimális kockázattal jár, és gyorsan elvégezhető helyi érzéstelenítésben a bőrgyógyász által. Ha olyan anyajegye van, amely zavarja vagy megváltozik, azonnal fel kell keresnie bőrgyógyászát.

A magzatvíz az a steril környezet, amely a magzatot befogadja az anyaméhben a terhesség alatt. Ideális esetben a membránoknak sértetleneknek kell maradniuk a szülés kezdetéig, optimális életkörülményeket biztosítva és megvédve a magzatot a fertőzésektől. A membránszakadás időzítése a legfontosabb tényező a terhesség kezelésében.

A legfontosabb elvitelek:

  • A membrán idő előtti szakadása a magzatvíz integritásának elvesztése a szülés megkezdése előtt.
  • A membránszakadás csökkent folyadékszinthez és fokozott magzati szorongáshoz vezethet.
  • A külső környezettel való kölcsönhatás növeli a fertőzés kockázatát steril magzatvíz környezetben.

A membránszakadást az időzítés alapján két fő kategóriába sorolják. Ha a 37. terhességi héten túli terhességben vízszünet következik be, azt a szülés előtti membránszakadásnak (PROM) nevezik. Ha azonban a terhességben a 37. hét elérése előtt vízszünet következik be, ezt koraszülött PROM-nak (PPROM) nevezik. A PROM és PPROM a terhességek 8%-ában és 3%-ában fordul elő.

Mi okozhatja a membrán megrepedését?

Számos tényező, beleértve a környezeti és szülészeti tényezőket, összefügg a membránszakadással.

A PPROM leggyakoribb kockázati tényezője a nemi szervek fertőzései. A helyi fertőzések gyulladásos mediátorokat szabadítanak fel, ami a magzatburok gyengülését okozza.

A többszörös terhességben és megnövekedett magzati súlyú terhességben megfigyelt méhtúltengés, valamint a magzatvíz a membrán szakadását okozhatja. A vajúdás során bekövetkező eseményekhez hasonlóan a méhösszehúzódások fiziológiailag gyengíthetik a membránokat, és szakadáshoz vezethetnek.

További jelentős kockázati tényezők közé tartozik a korábbi PPROM, az intraamniotikus (a "vizet" tartalmazó tasak) fertőzések, a méhnyak megrövidülése és a hüvelyi vérzés a terhesség késői szakaszában.

Azoknál a nőknél, akik korábbi terhességükben PPROM-ot tapasztaltak, háromszorosára nőtt a membránszakadás kockázata. Egynél több trimeszterben előforduló hüvelyi vérzés hétszeres kockázattal jár.

Az alacsony társadalmi-gazdasági státusz, a csökkent testtömeg-index, valamint a réz és az aszkorbinsav (C-vitamin) hiánya PROM/PPROM-hoz vezethet. A dohányzás (kétszer-négyszeres kockázat) és a tiltott kábítószer-fogyasztás szintén hozzájárul az állapot kialakulásához.

Hogyan ismerheti fel a leendő anya a membránszakadást?

Klasszikusan a membránrepedés tiszta vagy halványsárga folyadék hirtelen kiömlésével vagy kiömlésével jelentkezik a hüvelyből. A víztörés azonosítása azonban nem mindig egyszerű, bár a koncepció magától értetődőnek hangzik. Nem minden vízszakadás történik hirtelen erős áramlásként.

A nők gyakran bizonytalanok abban, hogy víztörésről, hüvelyi folyásról vagy vizelésről van-e szó. A hólyagra nehezedő állandó nyomás már növeli a vizelési ingert, és nem ritka, hogy a várandós nők ellenőrizetlen vizeletürítést és az alsónemű nedvesedését tapasztalhatják.

Még néhány kisebb magzatvíz-szivárgási eset is észrevétlen maradhat, feltételezve, hogy a nedvesedés a kibocsátással kapcsolatos.

Hogyan lehet diagnosztizálni a membránszakadást?

A legpontosabb diagnózis a méhnyakból vagy a hüvelyből történő folyadékszivárgás megfigyelésével történik. A méh felső sarkának finom megnyomása vagy köhögés segíthet a szivárgás vizualizálásában.

Különféle kereskedelmi forgalomban kapható tesztkészletek is használhatók a diagnózishoz. Ezeknek a vizsgálatoknak az elve bizonyos elemek kimutatásán alapul a magzatvízben. A legújabb elemzések szerint a PAMG-1 (AmniSure) kimutatása érzékenyebben diagnosztizálja a membránszakadást, mint az IGFB-1 (ActimPROM) és a nitrazin teszt.

Normális esetben a hüvelyváladék pH-ja enyhén savas (4,5-6,0), míg a magzatvíz pH-ja 7,1-7,3. Ezt a különbséget a pH-t mérő otthoni tesztben (AmnioSense) használják. További információért látogasson el a https://active-keto-gummies-official.top/hu/a-makrotapanyagok-tudomanyanak-dekodolasa-a-fogyashoz-a-megfelelo-egyensuly-megtalalasa/ oldalra.

Contents